Banketbakker

In deze opleiding leert de cursist gistdegen banketproducten bereiden en verwerken en vet- en kookdegen en beslagen bakken en afwerken volgens de voorschriften van de voedselveiligheid teneinde de gemaakte producten te verkopen.

Structuurschema Banketbakker

Banketbakker

Startmodules

Modules kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden.

  • Beslagen (80 lt): biscuitgebakjes met boterroom, slagroom, kookschuim, misérable, meringues, ananasgebakjes, frambozenrolletje,...
  • Vet-en kookdegen (80 lt): rode vruchtentaart, éclairs, zwaantjes, tarte maison, sint–honoré, pompadour, tijgersoezen,...
  • Bladerdeeg (80 lt): het bereiden van bladerdeeg en verwerken tot frangipanegebakjes, perengebakjes, confituurtaart, vidées, tom-pouce taart, fruitgebakjes,...
Banketspecialiteiten Frambozenmousse

Specialisatiemodules

Voorkennis alle startmodules is vereist. Modules kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden.

  • Specialiteiten beslagen (80 lt) 
  • Specialiteiten bladerdeeg, vet-en kookdegen (80 lt) 
  • Banketspecialiteiten (80 lt): crèmes, mousses, bavaroises, amandelbeslag, notenbeslag, framboos-passiemousse, ivoir, egel, fresia, duroc,… (80 lt) 
  • Dieetproducten banketbakkerij ( 80 lt) 
  • Stage banketbakkerij (160 lt) 

Extra modules

Je kan met deze module(s) starten na het volgen van 160 lt.  

  • Verkoop (banket) bakkerij- en aanverwante producten (40 lt) 
  • Organisatie (banket) bakkerij- en aanverwante (80 lt) 

Lt = lestijden. 

Certificaat

De opleiding Banketbakker omvat in totaal 840 lestijden. Elke module wordt bekrachtigd met een deelcertificaat.

Diplomagericht

Deze opleiding leidt tot het certificaat BANKETBAKKER. Het certificaat leidt in combinatie met het certificaat Aanvullende Algemene Vorming tot het diploma secundair onderwijs. Ook cursisten die reeds bij aanvang van hun opleiding in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs, ontvangen een diploma bij het beëindigen van de opleiding.

Zowel het certificaat BANKETBAKKER als het diploma secundair onderwijs BANKETBAKKER komen in aanmerking voor het bewijzen van de sectorale beroepsbekwaamheid in het kader van de uitoefening van de gereglementeerde zelfstandige activiteiten van brood- en banketbakker.