Bakker

In deze opleiding leert de cursist gistdegen bereiden, verwerken, bakken en afwerken volgens de voorschriften van de voedselveiligheid teneinde de gemaakte producten te verkopen.

Structuurschema Bakker

Bakker

Startmodules

modules kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden

  • Broden en harde luxe (80 lt): wegen en meten, manueel en machinaal kneden van degen, bakproces: wit brood, tijgerbrood, bruin brood, meergranenbrood, witte vloerpistolets, piccolo’s, stokbrood, korenaar, zonnebrood,…
  • Zachte luxe (80 lt): broden en stukgoed op basis zachte luxe: koekenbrood, rozijnenkoekenbrood, suikerbrood, drievlecht, vijfvlecht, sandwichen, rozijnenbollen, fruitbriochen, amandelbriochen, berlijnse bollen,…
  • Taarten op basis van gistdegen (80 lt): flantaart, kersenvlaai, rijsttaart, platte kaastaart,…
  • Gerezen bladerdeeg (80 lt): verwerking van grondstoffen tot een afgewerkt product: crèmekoeken, chocoladekoeken, achtjes, boterkoeken, karamelkoeken, crème brulée koeken,…
Broden En Harde Luxe Zonnebrood

Specialisatiemodules

Voorkennis alle startmodules vereist - modules kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden

  • Specialiteiten broden en harde luxe (80 lt): desembrood met cranberries, bagels, speltbroodjes met havervlokken, zuiderse stokbroodjes, foccacia met rozemarijn, kleine pizza’s,…
  • Specialiteiten zachte luxe en taarten o.b.v. gistdegen (40 lt)
  • Specialiteiten gerezen bladerdeeg (40 lt): hazelnootbretzel, kaneel-sukadesuisse, cassisbloem, pralinévlechtje, menhir à la chicorei, mexicaanse strengelkoeken,…
  • Dieetproducten bakkerij (80 lt)
  • Stage bakkerij (160 lt)

Extra modules

je kan met deze module(s) starten na het volgen van 160 lt.  

  • Verkoop (banket) bakkerij- en aanverwante producten (40 lt)
  • Organisatie (banket) bakkerij- en aanverwante ( 80 lt)

Lt = lestijden. 

Certificaat

De opleiding Bakker omvat in totaal 840 lestijden. Elke module wordt bekrachtigd met een deelcertificaat.

Diplomagericht

Deze opleiding leidt tot het certificaat BAKKER. Het certificaat leidt in combinatie met het certificaat Aanvullende Algemene vorming tot het diploma secundair onderwijs.  Ook cursisten die reeds bij aanvang van hun opleiding in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs, ontvangen een diploma bij het beëindigen van de opleiding.

Zowel het certificaat BAKKER als het diploma secundair onderwijs BAKKER komen in aanmerking voor het bewijzen van de sectorale beroepsbekwaamheid in het kader van de uitoefening van de gereglementeerde zelfstandige activiteiten van brood-en banketbakker.